Vacature stagiair

Voor deze website zijn we op zoek naar een student communicatie-, taal- of cultuurwetenschappen met belangstelling voor namen, wetenschapsjournalistiek en nieuwe media om wetenschappelijke naamkundige informatie tot publieksgerichte korte teksten te bewerken.

Over naamkunde

Naamkunde is een multidisciplinair vakgebied dat wordt beoefend door onderzoekers uit diverse wetenschappelijke disciplines. Niet alleen taalkundigen, maar ook sociale wetenschappers, historici en geografen doen onderzoek naar namen. Naast voornamen en familienamen worden onder andere aardrijkskundige namen, bedrijfsnamen, bijnamen en namen in literaire teksten bestudeerd. Niet alleen de etymologie van namen krijgt de aandacht, er wordt bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar de motieven bij naamgeving.

Over het Netwerk Naamkunde

Het Netwerk Naamkunde is een samenwerkingsverband van naamkundigen in Nederland en Vlaanderen, dat in het leven is geroepen om onderzoekers met belangstelling voor namen met elkaar in contact te brengen en om de communicatie van naamkundigen met pers en publiek te vergemakkelijken.

Het Netwerk Naamkunde heeft sinds december 2006 een eigen website: www.naamkunde.net. Deze website dient als platform voor naamkundigen in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast willen we via deze website het brede publiek van informatie voorzien over de achtergronden van alle mogelijke namen, variërend van voornamen en familienamen tot plaatsnamen en bedrijfsnamen.

Praktische informatie

Het betreft een stage van drie maanden. Het Meertens Instituut biedt een werkplek, begeleiding, onkostenvergoeding (zoals voor reiskosten) en een stagevergoeding van 200 euro per maand bij een fulltime stage.

Vereisten

  • Vlotte pen.
  • Interesse in de culturele en taalkundige achtergrond van namen.
  • Beheersing Engels en Duits (in elk geval passief).
  • Opleiding op HBO of universitair niveau.

Leerdoelen van de stage

  • Ervaring opdoen met het schrijven voor websites.
  • Kennismaken met het naamkundig onderzoek.
  • Werkervaring opdoen binnen een wetenschappelijk onderzoeksinstituut.
  • Praktische kennis verwerven van internettechnieken (optioneel).

Aanvullende leerdoelen voor de stagiair stellen we graag op overeenkomstig de wensen van de student en de voorschriften van de opleiding.

Meer informatie

Voor meer informatie en om je aan te melden, kun je contact opnemen met Reina Boerrigter (reina.boerrigter [Apestaartje] meertens.knaw.nl ) of Harm Nijboer (harm.nijboer
[Apestaartje] meertens.knaw.nl
; telefoon: 020-4628585).

Meertens Instituut
Joan Muyskenweg 25
Postbus 94264
1090 GG Amsterdam

Gepubliceerd: 10-04-2007

Nieuws

Nederlandse Familienamenbank

Het Meertens Instituut heeft begin december 2009 de Nederlandse Familienamenbank gelanceerd. Alle 314.000 familienamen die in 2007 in de Gemeentelijke Basisadministratie zijn opgenomen staan erin, met het aantal naamdragers en een verspreidingskaart als een naam vijf of meer keer voorkomt. Daarnaast is ter vergelijking ook het namencorpus van de volkstelling van 1947 opgenomen, die als […]
[+] Lees verder

Zeeuwse Familienamen

Historisch taalkundige Frans Debrabandere heeft het Meertens Instituut zijn ongepubliceerde Woordenboek van de Familienamen in Zeeland aangeboden. Het manuscript is – met dank aan de auteur – via de website van het Netwerk Naamkunde als pdf-bestand te raadplegen. De filoloog Frans Debrabandere is een erkend specialist op het gebied van de Zeeuwse en Vlaamse dialecten. […]
[+] Lees verder

Namen op de kaart

Hoe zijn de dorpen, steden, rivieren in de Lage Landen aan hun naam gekomen? En de bossen en veengebieden? Riemer Reinsma laat in zijn nieuwe boek Namen op de kaart zien hoe het mogelijk is dat Zoeterwoude, nu midden in een boomloze vlakte, naar een heus oerwoud genoemd is – en hoe we ons dat […]
[+] Lees verder


Bekijk het Nieuwsarchief