drs. Kees Samplonius

historisch taalkundige

 

E-mail:

k.samplonius
[Apestaartje]
gmail.com

Kees Samplonius studeerde Oud-Germaans en Scandinavisch aan de Universiteit van Amsterdam. In de periode 1983-1986 heeft hij taalkundig onderzoek verricht op IJsland en in Uppsala (Zweden). Als wetenschappelijk redacteur heeft hij meegewerkt aan het Etymologische Woordenboek van het Nederlands, waarvan deel 1 in 2003 verschenen is bij de Amsterdam University Press. Ook was hij redacteur Oud-Germaans van het in 1997 verschenen “Van Dale Etymologisch woordenboek”. Ten slotte was Kees Samplonius als plaatsvervangend docent enige tijd verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (voor Oud-Noors), later ook aan de Universiteit van Groningen. In de jaren ’80 heeft hij colleges Nederzettingsgeschiedenis (met bijbehorende archiefkunde) gevolgd bij prof. Blok.

Kees Samplonius beschikt over databestanden die de basis vormen van de publicatie Nederlandse plaatsnamen. Herkomst en historie. Utrecht, 2006.

Samen met Gerald van Berkel publiceerde Kees Samplonius het boek Nederlandse plaatsnamen. De herkomst en betekenis van onze plaatsnamen (Utrecht, 1995) dat in 2006 herzien is uitgegeven onder de titel Nederlandse plaatsnamen. Herkomst en historie. Ook publiceerden zij Het Plaatsnamenboek (1989 Unieboek, Houten).

In deze sectie: