Frank van den Hoven

Hoofdredacteur Plaatsengids.nl

 

Plaatsengids.nl
Klein Oosterwijk 12A
4142 LE Oosterwijk (gemeente Leerdam)
Tel.: 03435-630367 / 06-23380516
E-mail:

frank
[Apestaartje]
plaatsengids.nl

Frank van den Hoven (1962) hield zich aanvankelijk alleen hobbymatig bezig met posthistorie en heemkunde, naast zijn beroep als informatieanalist. Sinds 2008 houdt hij zich fulltime bezig met het bestuderen van en publiceren over de topografische, cultuurhistorische en cultuurtoeristische aspecten van alle huidige en verdwenen Nederlandse streken, gemeenten, steden, dorpen en buurtschappen.

Wat de topografie en naamkunde betreft, heeft hij o.a. als doel om te komen tot de ultieme Nederlandse plaatsenlijst (wat is vandaag de dag nog redelijkerwijs een plaats en wat niet, er zit nogal wat vervuiling in allerlei bestanden), en verdiept hij zich in vraagstukken zoals naamgeving en spelling van plaatsnamen, naamsverklaringen, wanneer en waarom zijn bepaalde plaatsnamen verdwenen, is er ter plekke nog iets van te herkennen, waarom hebben bepaalde entiteiten (het gaat immers niet per definitie om plaatsen) een blauw of wit of helemaal geen plaatsnaambord, en wanneer en waarom en hoe zijn gemeenten heringedeeld.

Middels zijn boeken en site wil Frank van den Hoven een breed publiek enthousiast maken voor de cultuurhistorische aspecten van plaatsen en streken in ons land en, in het verlengde daarvan, voor het behoud van onze waardevolle cultuurlandschappen. Als redacteur is hij niet zozeer een schepper van oorspronkelijk werk, maar meer een compilator die als doel heeft onderzoeksresultaten uit wetenschap en heemkunde voor een breed publiek te ontsluiten, makkelijk(er) toegankelijk te maken. In de verwachting dat het omgekeerde van de stelling “onbekend maakt onbemind” ook opgaat. Een ander doel van zijn projecten is om te zijner tijd te komen tot een “nieuwe Van der Aa”.

Frank van den Hoven heeft de volgende publicaties geschreven en uitgegeven:

  • Catalogus Grootrondstempels Nederland (112 pp, 1996). Inventarisatie van de ca. 1.300 postkantoren in Nederland die rond 1900 dit stempeltype in gebruik hadden, met taxaties en redactionele toelichting op verdwenen en van naam gewijzigde plaatsnamen.
  • Topografische gids van Nederland (800 pp, 1998). 15.000 plaatsnamen en andere topografische namen met ligging en overige achtergronden.
  • Op ontdekkingstocht door West-Brabant: Baronie en Markiezaat (990 pp, 2001). Alle 75 dorpen/steden en 300 buurtschappen beschreven en afgebeeld.
  • Op ontdekkingstocht door Krimpenerwaard en Lopikerwaard (288 pp, 2002). Alle 30 dorpen/steden en 50 buurtschappen beschreven en afgebeeld.
  • Op ontdekkingstocht door Zuid-Limburg (720 pp, 2003). Alle 100 dorpen/steden en 150 buurtschappen beschreven en afgebeeld.

In deze sectie: